Kaj sploh je ponovna uporaba?

Ponovna uporaba pomeni podaljšanje življenjske dobe predmetov, ponovno uporabo snovi, izdelka ali materiala, preden ta postane odpadek. Predmet torej, ki ga ne potrebujemo več, ne odvržemo v smeti, ampak ga ponovno uporabimo. Tako lahko npr. kozarec od marmelade postane okrasna lanterna, kartonska škatla pa fantastična garaža za avtomobilčke.

S takim dejanjem smo se izkazali kot pravi mojstri ponovne uporabe, saj namesto, da bi odrabljen kozarec in škatlo odvrgli v smeti, smo jima dali novo vlogo in tako ustvarili kar dva odpadka manj.

Ponovna uporaba se izkaže še bolj okolju prijazna kot recikliranje, saj pri tem nismo porabili nič energije in nobenih naravnih virov. Zato je ponovna uporaba na vrhu evropske hierarhije ravnanja z odpadki, takoj po preprečevanju.

Nekaj idej, kako se ponovne uporabe lotiti kar doma

Oblačila

Oblačila, ki nam niso več všeč ali pa smo jih prerastli, lahko prodamo na bovšem sejmu, zamenjamo v izmenjevalnici oblačil ali podarimo v dobrodelne namene.

Če ste pa malo spretni s šivanko, lahko iz strganih oblačil naredite nove torbice, kape, rokavičke…

Staro pohištvo

Staro pohištvo in večji odsluženi predmeti lahko z malo domišljije in dobre volje dobijo novo mesto v vašem domu: star lesen okenski okvir lahko postane okvir za ogledalo ali pa morda ogromen pladenj, prav tako lahko stara lestev postane poličnik za knjige, star kovček pa udobna posteljica za domačega ljubljenčka.

Stekleni kozarčki

Če steklene kozarčke od marmelad, medu in vložene zelenjave ne potrebujete več, vprašajte sosedo, za katero veste, da rada pripravlja ozimnice. Kozarci ji bodo vsekakor prišli prav, vi pa boste najverjetneje bogatejši za kak kozarec domačega breskovega kompota, slivove marmelade in rdeče pese iz sosedovega vrta.

Kozarcev bodo veseli tudi v kakem vrtcu ali dnevnem centru, ustvarjalne roke bodo iz njih naredile vrsto zanimivih darilc.